• Dagmar

Wees alert op gedaanteverwisselaars

Bijgewerkt: 17 sep 2019Bijna elke cultuur op de wereld kent wel een mythe over gedaanteverwisseling, en bijna elk dier heeft wel een mythe die over gedaanteverwisseling gaat. Een rups wordt een vlinder, een kameleon die de kleur van zijn huid aan zijn omgeving kan aanpassen. Een kat die zo lief op je schoot ligt te spinnen, rooft het volgende moment een nestje jonge vogels leeg. Hoewel de meeste mythen gaan over mensen die in iets anders veranderen, bestaan er ook mythen over dieren die zichzelf veranderen.


Een gedaantewisseling sprak ook in de klassieke oudheid erg tot de verbeelding. De Romeinse schrijver Ovidus heeft een heel boek "Metamorphosen" geschreven over gedaanteverwisselingen. Daarin beschrijft hij bijvoorbeeld hoe de jongeling Narcissus in een bloem verandert. Bij de oude Grieken veranderde de god Zeus vaak van gedaante. Zo verleidde hij Europa toen hij zich als stier vermomd had. De tovenares Circe veranderde volgens de Odyssee van Homerus de manschappen van Odysseus in varkens.


Weerwolven, vampiers en zombies

De weerwolf en de vampier zijn misschien wel de meest bekende schepsels die van gedaante verwisselen in mythen en legendes. Deze komen vooral in Europese, Canadese, en Indiaanse mythen voor. Op de Cariben vindt het verhaal van de zombie zijn oorsprong, een dode die tot leven wordt gewekt en allerlei kwaad aanricht.


Sprookjes en films

In modernere sprookjes komen ook veel gedaanteverwisselingen voor, een kikker verandert na een kus in een prins. Assepoester verandert in een prachtig geklede prinses, klaar voor het bal. En wist je dat "transfiguratie" een magisch schoolvak is op Zweinstein? Het wordt gegeven door Minerva Anderling die zelf in een kat kan veranderen.


Polariteit en twee gezichten

Het is voor een verhaal heel interessant en spannend als een figuur twee gezichten heeft en is voor veel mensen een spiegel waar ze liever niet in kijken. Maar in het gewone leven komt mentale en emotionele polariteit helaas ook vaak voor. Een gezond mens heeft geen twee gezichten, maar 1000 gezichten. All the world's a stage, zei William Shakespeare. En we spelen allemaal verschillende rollen. Pas op als polarisatie het overneemt in je leven.


Mannen met een Madonnacomplex

Sigmund Freud beschreef lange tijd geleden in psychoanalytische literatuur dat liefde en lust voor sommige mannen niet samen gaan. Hij noemde het een Madonna-hoercomplex.

De man met zo'n complex aanbidt zijn partner als een heilige Madonna. Zijn respect voor haar is hierbij zo groot, dat seksuele behoeften niet meer binnen dit plaatje passen. De man ziet haar meer als een moederfiguur. Daartegenover staat juist weer dat deze man een geheel andere kant ontwikkelt waarin hij andere vrouwen als lustobject ziet. Hierbij is het respect juist compleet afwezig. De man die aan het Madonnacomplex lijdt, deelt vrouwen in als heilige madonna of als hoer. Er is geen middenweg.


Gedaanteverwisselaars in jouw leven

Gedaanteverwisselaars komen ook voor in je eigen leven. Grote kans dat jij ook wel eens niet helemaal jezelf bent geweest en "iets" het in je heeft overgenomen waar je later grote vraagtekens bij had. Hoe kon ik dit doen? Waarom heb ik dat gezegd? Geen reden tot ongerustheid, het overkomt zo veel mensen. Het gaat misschien wat ver om te zeggen dat iedereen wel iets heeft van een borderlinestructuur. Er zijn echter extreme gevallen, waarbij het lijkt alsof iemand enkel twee gezichten heeft, een poeslieve en een duivelse. Vaak eisen ze dankbaarheid op voor hun goede gedrag. Wat heel gek is, want dankbaarheid is iets wat alleen maar spontaan kan ontstaan en niet kan worden afgedwongen. Eckhart Tolle noemt het ontwaken van deze waanzinstoestand het pijnlichaam. Een paar glazen alcohol is voor sommigen genoeg om de controle te verliezen en bezeten te raken en te veranderen in een monster. Een kwade dronk wordt dat genoemd. Anderen hebben voldoende bewustzijn ontwikkeld om het pijnlichaam te voelen opkomen en zo op tijd maatregelen te kunnen treffen. Bijvoorbeeld door zich tijdig terug te trekken uit de situatie die het pijnlichaam triggerde. In afzondering kun je de heftige lichamelijke sensaties afvoelen zonder jezelf of een ander kwaad te doen. Alles komt spontaan op en gaat ook vanzelf weer weg. Belangrijk is om hier even je aandacht aan te schenken.


Medemenselijkheid heeft een hoge prijs

Sommige mensen zijn bezeten door hun pijnlichaam en doen zichzelf en anderen veel geweld aan. Je zou bijna kunnen zeggen dat ze zichzelf niet zijn. Hun vriendschap of blijk van menselijkheid heeft voorwaarden, een hoge prijs en ze komen vroeg of laat altijd met de rekening. Voor wat hoort wat. De mensen die ze het liefst dichtbij zich houden, jagen ze op deze manier weg door onuitstaanbaar gedrag.


Grenzen

Ik hou van gedaanteverwisselaars in verhalen en mythen, ze zijn de smaakmakers. En door ze te bekijken en te bestuderen kunnen ze je ook wat leren over het leven. Mocht je iemand in je omgeving hebben die dankbaarheid op eist? Geef je grens aan! Liefde heeft geen voorwaarden, liefde heeft geen prijs. Het leven is je niks verschuldigd en jij bent het leven niks verschuldigd. Met een beetje geluk gaat iedereen in plaats van de ander, hun eigen draak te lijf. Fingers crossed!


Wees geen redder in nood!

Wees eerlijk naar jezelf en de ander. Je kan een ander niet redden. Je kan enkel jezelf redden door eerlijk te gaan kijken naar je eigen gedachtes, woorden en handelingen.


Lees het korte verhaal van de redder in nood, die een man in nood bleek.

22 keer bekeken0 reacties

Volg Dagmar

  • SoundCloud - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

 

GEEN KUNST creaties

3437 ZR - Nieuwegein