• Dagmar

Waarom het leven geen zin heeft

Bijgewerkt: 13 aug 2019
Mythologie en de verhalen die we elkaar vertellen zijn bedoeld om onszelf het gevoel te geven dat we leven. De ervaring van leven. De ervaring van realiteit. de ervaring van echtheid, authenticiteit, waarheid. Dat is waar het hele leven om draait. Verhalen geven aanwijzingen om dat in onszelf te ontdekken.


Mythes zijn aanwijzingen


Mythes zijn aanwijzingen van onze eigen spiritualiteit in ons eigen leven. Mythologie is dus niet een zoektocht naar zingeving, maar helpt ons in onszelf leven te ervaren. Mythologie is een referentiekader dat verwijst naar absolute transcendentie. DAT wat niet gekend kan worden. Zeker niet in de beperkte kaders van taal en verhalen.


Waarom heeft leven geen zin


Zingeving komt voort uit de "mind", het ego. Het ego wil zin geven aan het bestaan. Maar kijk maar eens naar de natuur. Wat is de zingeving van een bloem, wat is de bedoeling van een boom? Waarom is er een universum, waarom bestaat een vlo?


Boeddha had tijdens een van zijn memorabele speeches een bloem in zijn hand. Er was enkel een monnik die het begreep.


Het is er gewoon, dat is het. Punt.


Wat is jouw betekenis dan?


Je bent er. Heel saai voor het ego, maar zo waar als een koe. Een koe heeft trouwens ook geen betekenis. Voor het ego is dat moeilijk te verkroppen. Hoe zit het dan met mijn doelen in het leven, heeft het nog waarde wat ik doe, als ik alleen maar hoef te zijn? Voor 85% houden we ons vooral bezig met onzinnige dingen en to-dolijstjes. We verplaatsen mensen en spullen van de ene naar de andere plek en zeggen dat het nuttig is. Het ultieme innerlijke doel is wakker worden. Dan zul je zien dat er geen uiterlijk doel is. De waarheid zien voor wat het is. Denken overstijgen en dat doen wat je van nature makkelijk afgaat. Dan volg je je natuur, je hart, je bliss.


Doorzien van verhalen, mythes en concepten


Het probleem van verhalen, mythes en concepten is dat het ego blijft hangen bij verhalen, mythes en concepten. En niet verder kijkt naar waar het naar verwijst: de ervaring van leven in het nu. Het ego wil iets bereiken, iets belangrijks, iets essentieels en raakt verslaafd aan het zoeken en wil meer verhalen, mythes en concepten. Zonde, want het leven is hier nu, daarvoor hoef je niks te bereiken. Als er dan iets de bedoeling is in het leven, dan is het doorzien van verhalen, mythes en concepten. Transcendentie noemen ze dat. Weer zo'n mooi woord met het relatieve gevaar dat je dit wil bereiken. Je kan niks doen, met enig geluk bereikt het jou. Maar dan moet je wel aan zijn in het NU, anders heb je het gemist.


Succes!

7 keer bekeken0 reacties

Volg Dagmar

  • SoundCloud - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

 

GEEN KUNST creaties

3437 ZR - Nieuwegein