• Dagmar

Katniss Everdeen en the hero's journey

Bijgewerkt: 13 aug 2019Dwalen door het landschap van de ziel, jezelf ontdekken in de reis van de held. Mythen en verhalen vertellen over de grote thema’s van ons mens-zijn en hoe we ons daartoe kunnen verhouden.

Literatuurwetenschapper en cultureel antropoloog Joseph Campbell heeft onderzoek gedaan naar verhalen in de hele wereld. Hij komt er achter dat alle verhalen dezelfde structuur hebben. De verhalen in de bijbel, het verhaal van Katniss Everdeen in de Hunger Games, het verhaal van de Boeddha, Disneyfilms, mythologieën en de verhalen uit primitieve culturen. Maar het allerbelangrijkste is misschien wel dat de structuur van het verhaal van de held ook op jouw leven geplakt kan worden. Hij noemt deze structuur monomythe.


"Follow your bliss and the universe will open doors for you where there were only walls" Joseph Campbell

Waarom is Katniss als superheld belangrijk?


Klassiek zijn de mannelijke superhelden die een vrouw in nood helpen. Met het langzaam terugkeren van de vrouwelijke waardes in de Westerse maatschappij kan ook Hollywood niet achterblijven met een vrouwelijke superheld. Katniss Everdeen is een van de eerste superhelden die centraal staat in een groot episch verhaal.


Verhalen geven belangrijke aanwijzingen hoe je je eigen held kan zijn in jouw leven. Als in elk heldenverhaal een man de hoofdrol speelt, wat doet dat met het zelfbeeld van een meisje of vrouw? Kan zij dan wel de held zijn in haar leven? Katniss is een belangrijke rolmodel, niet alleen voor meisjes maar ook voor jongens. Samen maken we de maatschappij.

Wil je jezelf beter leren kennen?

De HERO-mentor helpt je zien waar je staat in je leven en welke stappen je kunt zetten om weer thuis te komen bij jezelf. Zin in het avontuur of zie je vooral obstakels? Misschien heb je alleen maar een klein duwtje nodig in de juiste richting. Maak een afspraak met je HERO-mentor om je eerste hindernis te nemen!
9 keer bekeken

Volg Dagmar

  • SoundCloud - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

 

GEEN KUNST creaties

3437 ZR - Nieuwegein