• Dagmar

De mamaboom

Bijgewerkt: 10 aug 2019


De oude boom zegt OHMMMMMMM

Het meisje schikt wakker van een vallende tak naast haar tent. Ze ritst haar tent open. Het is donker en stil buiten. Haar grote broer Alex vertelde haar dat ze ’s nachts niet op de grond kan lopen in het bos. Dat het dan drijfzand is geworden. Dat ze haar plasje maar gewoon moet ophouden en niet om haar mama moet roepen. En iedereen moet laten slapen.

Ze ziet de grote tak naast haar tent liggen. Zie je dat beer? Die tak had ons wel kunnen verpletteren! Zegt het meisje.

Maar hij is niet meegezogen de grond in. Ze ziet een schim met een zaklamp. Ook die wordt niet de grond in getrokken. Het meisje pakt haar teddybeer en haar zaklamp, ze wil naar haar moeder. Ze zal zachtjes doen, dat niemand wakker wordt.

Het meisje gooit haar beer naar de tak. Ze schijnt met haar zaklamp in de donkere nacht. Ze telt tot 10. Hij blijft liggen. Het meisje pakt de houten speer die haar papa voor haar heeft gemaakt met zijn zakmes. Ze prikt met de speer in de grond. Er gebeurt niks. Met haar grote teen raakt ze de donkere grond aan. Ze hoort geen gorgelende geluiden, zoals haar broer had voorspeld en voorgedaan tijdens het avondeten.

Ggggggghhaaaaaa!

Het meisje was van angst onder de tafel gedoken. Ze besluit het er op te wagen en stapt sluipend uit haar tentje. Eerst met haar handen, de grond blijft stevig. Dan met haar knieën en tenen.

Het meisje staat op in het donkere bos met haar speer stevig in haar handen geklemd en trippelt snel naar de tent van haar moeder.

Ze is veilig. Mama, fluistert het meisje. Het blijft stil. Mama, er is een grote tak gevallen. Het meisje ritst de slaapcabine open van haar vader en moeder. Het is donker.

Mama? Het meisje schijnt met de zaklamp door de tent. Ze ziet het boek dat haar vader haar heeft voorgelezen voor het slapen gaan. Over een musje dat voor het eerst gaat vliegen. Er is niemand.

Ze loopt de tent uit. Ze legt haar hand op haar buik, daar voelt ze iets draaien. De speer in haar hand houdt ze stevig vast. Het meisje sluipt naar de tent van Alex en haar grote zus Desi. Alex? Desi? Ze ritst hun tent open en schijnt haar licht naar binnen. Er is niemand. Het meisje loopt terug naar de grote tent. Mama? Papa? Het meisje is stil. Ze roept harder. Mama! Papa! Het blijft stil. Het meisje hoort een rits opengaan. Ze schikt van het geluid en maakt zich klaar om haar speer te werpen.

Was ist los, Mädchen? Het Duitse buurmeisje is wakker geworden. Ze schijnt haar zaklamp op het kleine meisje. Het verblindt haar. Mijn mama is verdwenen! Ze is meegenomen! Weggenommen?

Ze is onder de grond bij de boom, het drijfzand! En mijn papa ook! Iedereen is weg!

Het meisje huilt heel hard. Treibzand? Het buurmeisje wil naar haar toekomen. Nee! Blijf daar! Anders word je ook de grond in getrokken. Het meisje ziet de grond bewegen.

De grote tak begint te draaien, haar teddybeer ziet ze wegzakken.

Mijn beer! Het wordt meegenomen de grond in! Dein Bär?

Het meisje hoort een gorgelend geluid. Ze doet haar ogen dicht en begint heel hard te gillen.

Aaaaah! Het buurmeisje loopt naar de beer van het meisje en pakt hem op. Ze loopt naar haar toe. Sssht, Mädchen. Ze geeft de beer aan het meisje. Wo is deine Mutter? Het meisje hoort gorgelende geluiden en ziet lichtjes in de hemel. Blauwe, roze en paarse lichtjes. Het ontploft in de lucht. Ze is bang.

Mijn moeder is onder de grond verdwenen, huilt het meisje.

Schau dir ein Feuerwerk. Het buurmeisje pakt haar hand, ze wil het kleine meisje meenemen.

Neeee! Gilt het meisje. Nichts is los, Mädchen. Schau anfach nu... Het buurmeisje wijst naar de lucht. Ze tilt het kleine meisje op. Die houdt haar ogen dicht. Ze neemt het meisje mee naar het strandje bij het meer. Es is party, Mädchen... Ik wil mijn mama. Huilt het meisje terwijl ze naar de lichtjes in de lucht kijkt.

Deine mama ist da.

Het meisje kijkt om zich heen.

Ze ziet haar niet. Auf der party... Quatorze juillet... Het meisje ziet de grond bewegen onder de boom.

Daar is ze! Zeg het meisje. Het Duitse buurmeisje zet haar op de grond.

Het kleine meisje kijkt niet naar de lichtjes, ze kijkt niet naar het feest. Ze kijkt boos naar de boom die haar moeder heeft opgegeten.

De boom kijkt beteuterd naar de grond alsof ze sorry wil zeggen tegen het meisje. Dat ze haar niet bang wilde maken. De boom wordt verlicht met de knallen in de lucht, blauw, roze, paars. Het meisje loopt naar haar toe. Jij bent een stoute boom! Het meisje prikt een paar keer met haar speer tegen de stam van de boom.

De oude boom zegt OHMMMMMMM

Het meisje rijkt haar armpjes omhoog. De boom tilt haar op. De lichtjes blijven knallen. Het meisje voelt zich rustig worden. De boom wiegt het meisje, ze sust haar. De wind zingt een wiegenliedje. Vanuit de kromming van haar arm ziet het meisje boven het meer de lichtjes in de hemel ontploffen. Het meisje knuffelt haar beer en zegt dat het allemaal goed komt. Kijk, daar is grote beer.

Het meisje wijst naar de hemel. Ga maar slapen, kleine beer. Het meisje gaapt en rekt zich uit. Ze valt in een diepe slaap in de armen van haar mamaboom.

13 keer bekeken

Volg Dagmar

  • SoundCloud - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

 

GEEN KUNST creaties

3437 ZR - Nieuwegein