• Dagmar

De diepere betekenis van een Enso cirkel

Bijgewerkt: 13 aug 2019Zen-meesters zullen zeggen dat een Ensocirkel niet kan worden verklaard. Het kan alleen worden ervaren. Degenen die de kunst van de Enso beoefenen, zullen zeggen dat het zowel eenvoudig als moeilijk is. Beide verklaringen zeggen dat deze oude Japanse kunstvorm perfect is. Je hebt de Ensocirkel misschien gezien in kunst, tatoeages of in logo's. Maar weet je waar het voor staat en symboliseert?


Wat betekent de Ensocirkel?


Enso is het Japanse woord voor 'cirkel' of 'cirkelvorm'. Denk aan een regelmatige cirkel of een weergave van niets (dat is nul). Aan de andere kant kan de cirkel een vorm zijn die alles erin omvat. Misschien zie je het als beide. In zekere zin is dat de belichaming van een zen-gemoedstoestand, waarin niets en alles bestaat tegelijkertijd. De Enso-ring, ook wel een Zen-cirkel genoemd, is een cirkelvorm die is getekend om de volledigheid of de leegte van het huidige moment uit te drukken. Bovendien, hoe iemand de cirkel tekent, vertegenwoordigt hun gemoedstoestand op dat specifieke moment. Een Ensocirkel is een stempel van alle dingen die zijn gebeurd tijdens het tekenen.


De geschiedenis van de Ensocirkel


Een Enso is geen personage, maar eerder een symbool beïnvloedt door de Japanse kalligrafie. De wortels van deze kalligrafie zijn afkomstig uit China uit de 28e eeuw voor Christus, van waaruit het in de 5e eeuw na Christus in Japan werd geïmporteerd. Omdat het voornamelijk werd beoefend door boeddhistische monniken en nonnen voordat het werd aangenomen als een administratief hulpmiddel voor de staat, werd de oosterse kalligrafietechniek sterk beïnvloed door het Zen-denken. Tegenwoordig is een van de oudste bestaande Japanse kalligrafie een inscriptie op het beroemde medicijn-Boeddhabeeld in de Horyu-Ji-tempel.


De Zen Way of the Brush


Zen verwijst meestal naar een inzicht in Boeddha-Natuur door middel van meditatie en de uitdrukking van dit inzicht in iemands dagelijkse leven. Boeddha-Natuur is de erkenning van de aard van de geest voor wat het is - wanneer men verder gaat dan de illusies van de geest.

Boeddhisme is de praktijk of het pad dat leidt naar dit inzicht - tot het ontwaken van de ware aard van de werkelijkheid.

Het creëren van een Japanse Enso is vergelijkbaar in denken en oefenen. Een Enso wordt getekend in één continue penseelstreek, met slechts één kans om het volledig uit te voeren. Er is geen weg meer terug om het te corrigeren.


Mindfullness


Om te beginnen vereist dit concentratie en zekerheid. Dit kan alleen worden bereikt door middel van mindfulness - dat wil zeggen het vermogen hebben om de geest leeg te maken en volledig aanwezig te zijn in het moment. Maar tegelijkertijd moet een Enso tekenen vloeiend zijn. Je kunt niet bewust tussen een penseelstreek pauzeren om je schrap te zetten voor een perfect resultaat. Dit vraagt ​​om het oefenen van onbewustheid. Geen zorgen te maken over de vaardigheid, inspanning en het resultaat. Men laat het eenvoudig uit het onbewuste stromen. No-mindfulness is een van de pijlers van het zenboeddhisme dat de verbinding met het spirituele in plaats van het fysieke aanmoedigt. Als zodanig wordt het tekenen van de Ensocirkel de Zen-manier van het penseel genoemd.


Een creatieve ervaring zonder creativiteit te gebruiken


“De Enso vertegenwoordigt de heelheid van ervaring. Het is non-dualiteit.' legt Japanse kalligraaf en zenleraar Kazuaki Tanahashi uit.

“Omdat het niet afhankelijk is van taal, kun je intellect omzeilen en directer communiceren. Het is eenvoudig omdat het een cirkel is, maar het is een veeleisende ervaring omdat er geen verklaring voor is. Je moet ermee leven. Een Enso wordt eenmalig gedaan zonder correcties. Maar het is niet zo creatief. Een Zen-cirkel tekenen is dus een creatieve ervaring zonder creativiteit te gebruiken.”

De Enso en Wabi-Sabi (imperfecte schoonheid)


Een Enso wordt uiteindelijk een unieke uitdrukking van de huidige realiteit van de kunstenaar in al zijn glorie. In kunst en esthetiek wordt de uitdrukking van een tijdelijke en imperfecte schoonheid Wabi-Sabi genoemd. Zie het als het gevoel dat je krijgt als je een afgestoken rustieke oude porseleinen kom ziet of het gevoel van ontzag dat wordt opgeroepen door een ruw landschap. Het is de perfectie van de lotus die bloeit in een modderige vijver. In zijn esthetische essentie is Wabi-Sabi natuurlijk, authentiek, asymmetrisch, ruw, eenvoudig en minimaal.


In het boeddhisme wordt Wabi-Sabi gebruikt om te verwijzen naar het bestaan ​​van de drie staten: vergankelijkheid, lijden en nietigheid. In een Ensocirkel is vorm (de penseelstreek) het niets (het middelpunt van de cirkel) en vice versa. De realiteit van het leven is dat niets blijft bestaan, niets is compleet en niets is perfect. Omdat het tekenen van een Ensocirkel één enkele, niet-repetitieve en onvolledige penseelstreek omvat, is het niet afhankelijk van 'perfectie'. Maar in deze imperfectie wordt de realiteit van iemands ware aard onmiddellijk en volledig tot uitdrukking gebracht. Elke keer dat de kalligraaf een nieuwe Enso moet tekenen, blijft de vorige achter. Deze overgang is de vergankelijkheid van alles.


Een Enso tekenen kan worden gedefinieerd als het oefenen van het uiten van het onvolmaakte (lijden, leegte) schoonheid (leven, bewustzijn, vrijheid) van het huidige moment, het loslaten en weer opnieuw beginnen.


Het gebruik van Enso buiten het boeddhisme


In de moderne tijd hecht een groot percentage zenkunstenaars veel belang aan de esoterische aard zoals voorgeschreven in de grenzen van het boeddhisme. Maar velen in het Westen hebben hetzelfde concept in andere gebieden gebruikt.

Van verschillende ontwerpbureaus is bekend dat ze aanpassingen van het symbool op logo's en andere structuren gebruiken om een ​​bedrijfscultuur van creativiteit en andere gerelateerde concepten uit te drukken.

Verschillende kunstdisciplines en andere ambachten gebruiken de Zen-kunst om hun eigen techniek te verbeteren. Er is bijvoorbeeld een gezegde in vechtsporten dat als je vaardig bent met het zwaard, je vaardig bent met de borstel. Het schilderen van de Enso kan de houding, mentale helderheid en het voet- en handwerk van de jager verbeteren.


Enso toepassen in je dagelijkse leven


Boven alles leren deze praktijken, inclusief Ensokunst, ons volledig aanwezig te zijn. Ze moedigen ons aan om ons te concentreren op wat iemand doet en ons bewust te zijn van de ervaring die dagelijkse activiteiten met zich meebrengen.

De activiteit kan zijn lezen, eten, autorijden of naar een vriend luisteren. Mindfulness voegt betekenis toe aan alle ervaringen van het leven. De betekenis die eraan wordt toegevoegd, is dat, hoe perfect of imperfect het huidige moment ook is, het de enige is die ertoe doet.

7 keer bekeken0 reacties

Volg Dagmar

  • SoundCloud - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

 

GEEN KUNST creaties

3437 ZR - Nieuwegein