• Dagmar

Anima en animus, heelheid brengen in jezelf


Het oude symbool van yin en yang heeft veel betekenissen: licht en duisternis, goed en slecht, positief en negatief, hemel en aarde, liefde en haat, vrouw en man ...

In dit artikel wil ik het hebben over yin en yang als een perfecte weergave van de Animus en Anima - of mannelijk en vrouwelijk - die in ons allemaal leeft.

Voor het eerst bedacht door de beroemde psycholoog en psychiater Carl Gustav Jung, verwijzen de termen "Anima" en "Animus" beide naar de mannelijke energieën die aanwezig zijn in het vrouwelijke en vrouwelijke energieën die aanwezig zijn in het mannelijke.

In dit artikel zullen we beide onbewuste archetypen (of universeel aanwezige elementen van de menselijke psyche) onderzoeken, en hoe ze ons beïnvloeden in het dagelijks leven.


De Anima


Afgeleid van het Latijn wat betekent "een stroom van lucht, wind, adem, het vitale principe, leven, ziel", verwijst de Anima naar de onbewuste vrouwelijke dimensie van een man die in het dagelijks leven vaak kan worden vergeten of onderdrukt. Om psychologisch vooruitgang te boeken en een groter intern evenwicht en harmonie te bereiken, is het echter noodzakelijk dat een man dit latente element van zijn karakter herkent, omhelst en er verbinding mee maakt.


Zoals beschreven door de Jungiaanse psycholoog Dan Johnston, toont de man die verbonden is met zijn vrouwelijke Anima "tederheid, geduld, aandacht en medeleven." Onderdrukking van het vrouwelijke element in de man resulteert echter in een negatieve Anima die persoonlijkheidskenmerken veroorzaakt zoals "ijdelheid, humeurigheid, bitchiness en overgevoeligheid."


De animus


De Animus, wat een Latijns woord is dat 'de rationele ziel' betekent; leven; de mentale krachten, intelligentie, is de onbewuste mannelijke dimensie in de vrouwelijke psyche. Vanwege maatschappelijke, ouderlijke en culturele conditionering kan de Animus of het mannelijke element in de vrouw vaak worden geremd, ingetogen en onderdrukt. Aan de andere kant leggen sommige samenlevingen en culturen (zoals de westerse manier van leven) meedogenloos mannelijkheidsidealen op als manieren om te excelleren, te slagen en overal in het leven te komen voor vrouwen.


Al deze externe elementen kunnen bijdragen aan een negatieve Animus, die zich openbaart in de persoonlijkheid van een vrouw door argumentatieve neigingen, meedogenloosheid, destructiviteit en ongevoeligheid. Het integreren van een positieve Animus in de vrouwelijke psyche kan echter leiden tot kracht, assertiviteit, nuchterheid en rationaliteit.


Heelheid verkrijgen


In de geest van Jung - die veel van zijn gedachten en leringen uit de oosterse filosofieën heeft afgeleid - wil een persoon door het proces van 'individualisatie' heel zijn, een persoon ontmoeten en werken om zijn interne anima of animus te omarmen.

Zoals Jung verder verklaart, kan het proces van dit geheel worden - of Individualisering - worden omschreven als:


Een 'in-individu' worden, en, voor zover 'individualiteit' onze diepste, laatste en onvergelijkelijke uniciteit omvat, betekent dit ook dat we onszelf zijn. We zouden daarom individuatie kunnen vertalen als "tot zelfzijn komen" of "zelfrealisatie". Verbinding met ons innerlijke mannelijke of vrouwelijke element is dus essentieel voor de ontwikkeling van zelfbewustzijn en begrip, die belangrijke componenten van innerlijk werk zijn.

Verbinding maken


Verbinding maken met je innerlijke Anima of Animus vereist niet dat je homoseksueel of lesbisch wordt, zoals vaak wordt gedacht. En als je je identificeert met een van deze seksuele geaardheden, hoef je ook niet heteroseksueel te worden. Waarom? Omdat deze slapende elementen in ons niets te maken hebben met seksualiteit en alles met het creëren van een evenwicht op de weegschaal van passieve (vrouwelijke) en agressieve (mannelijke) energieën in ons.

In wezen streven we naar een androgyne staat, de staat die vaak wordt toegeschreven aan onze geesten die alle tegenstellingen in één verenigd geheel brengen.

Dus hoe kunnen we het proces van individuatie verder voltooien, hoe kunnen we ons verbinden met die andere verborgen kant van onszelf? Hier zijn wat suggesties.


Voor mannen - Verbinding maken met de Anima


Verbinding maken met de Anima voor mannen gaat over het begrijpen van vrouwelijke energie die zich manifesteert als passiviteit, gevoeligheid en emotionaliteit.


Suggesties omvatten het volgende:

- Oefen de kunst van het luisteren en mededogen.

- Herontdek je gepassioneerde kant door romantische gebaren.

- Iets verzorgen.

- Oefen bedachtzaamheid en ontdek de behoeften van anderen.

- De innerlijke Anima creatief uitdrukken, b.v. muziek, kunst, beeldhouwkunst, poëzie, dans.

- Mindfulness, meditatie en andere manieren oefenen om in contact te komen met innerlijke emoties en deze te begrijpen.

- Je hobby's of interesses uitbreiden om vrouwelijke energieën in je leven op te nemen.

- Zelfstudie oefenen om meer rekening te houden met uw interne behoeften aan liefde en vervulling.


Voor vrouwen - Verbinding maken met de Animus


Voor vrouwen gaat het verbinden met de innerlijke Animus ook over het begrijpen van mannelijke energie die zich manifesteert als alles dat actief, dominant en logisch is.

Suggesties zijn onder meer:

- Assertiviteit oefenen.

- Een rol of positie aannemen die je in autoriteit / dominantie plaatst.

- Leren de leiding te nemen over iets in je leven.

- Je leiderschapskwaliteiten ontdekken en ontwikkelen.

- Non-fictie lezen in plaats van puur fictie.

- Meer zelfvoorzienend en zelfredzaam worden.

- Mannelijke vaardigheden leren (bijv. Autoproblemen oplossen, vaardigheden van klusjesmannen zoals boren gebruiken, kapotte apparaten repareren, enz.)

- Meer emotioneel evenwicht verkrijgen door mindfulness, meditatie en zelfonderzoek te oefenen, enz.

- Leren rationeler te worden door de benadering van problemen, beslissingen en situaties door rationele mensen te bestuderen.


***

In wezen is de basisvraag die je jezelf moet stellen: "wat is de huidige balans tussen mannelijke en vrouwelijke energieën in mijn leven, en wat moet er verder worden ontwikkeld?"

Vrouwen kunnen bijvoorbeeld meer Animus (mannelijke) energie bezitten dan vrouwelijke energie, en moeten dus opnieuw in contact komen met de Anima (vrouwelijke) energie die latent is in het onderbewustzijn. Omgekeerd voor mannen. In essentie is het creëren van een evenwichtig zelf altijd contextueel en verandert van persoon tot persoon.

Door meditatie heb ik vaak de staat van innerlijke androgynie ervaren, van de innerlijke balans van mannelijk en vrouwelijk of Anima en Animus. Het gevoel brengt grote gelijkmoedigheid en heelheid.

70 keer bekeken0 reacties

Volg Dagmar

  • SoundCloud - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

 

GEEN KUNST creaties

3437 ZR - Nieuwegein